Reinier Broeks is Register Vinoloog

Register Vinoloog Reinier Broeks

Ik ben Register Vinoloog van de Wijnacademie! Op 15 oktober 2021 kreeg ik via de mail het geweldige bericht dat ik geslaagd ben voor de vier examenonderdelen van de opleiding.

Eerlijk gezegd heb ik me er wel een beetje op verkeken. Want het is best veel. Module 2 bijvoorbeeld – Europa zonder Frankrijk en het maken van wijn – omvat alleen al bijna 1.000 pagina’s. Dus om aan de opleiding mee te mogen doen, is een bepaalde basiskennis terecht een vereiste. Je moet een diploma hebben van SDEN3, WSET level3, Slijtersvakdiploma of Hotelschool met erkend SDEN of SWEN3.

En laat ik nou het Slijtersvakdiploma hebben … alleen wel al in 1991 behaald – dat is op de kop af 30 jaar geleden. En daar zit hem precies de kneep. Want er is zoveel aan lesstof veranderd en bijgekomen.

In mijn studieboek ‘Drankenkennis’ van Van Splunter stonden slechts 9 crus uit de Beaujolais genoemd; Régnié ontbrak nog want die cru is pas in december 1988 toegekend en voor zo’n ‘onbeduidende’ wijziging ga je niet een heel boek aanpassen. In die jaren heette een Appellation d’Origine Contrôlée nog gewoon AOC. En niet zoals nu het Europese AOP (sinds 1992!) – Appellation d’Origine Protégée.

Enfin, ik heb het gehaald, daar gaat het om. Reinier Broeks is Register Vinoloog. Maar zoals een ervaren vinoloog me laatst toevertrouwde: het is net als met het behalen van je rijbewijs, nu begint het pas.

Wat wel een dompertje is, is dat de diploma-uitreiking pas eind januari 2022 is.


Gerelateerde berichten

Print Friendly, PDF & Email

Plaats een reactie