ProWein 2024 – Düsseldorf 10 – 12 maart

Geschatte leestijd: 5 minuten

Kernthema’s tijdens de ProWein 2024 in Düsseldorf: innovatie, duurzaamheid en technologische vooruitgang in de wijnindustrie.

8 redenen om naar de ProWein in Düsseldorf te gaan:

ProWein 2024 Düsseldorf - Photo: Messe Düsseldorf / Constanze Tillmann
ProWein 2024 Düsseldorf – Photo: Messe Düsseldorf / Constanze Tillmann
  • Nieuwste trends – ProWein staat bekend als een belangrijke barometer voor de laatste trends en ontwikkelingen in de wijn- en gedistilleerde drankenindustrie. Voor professionals die op de hoogte willen blijven van wat er speelt, is dit een onmisbaar evenement.
  • Divers en uitgebreid aanbod – met meer dan 5.700 exposanten uit ongeveer 60 landen biedt ProWein een unieke gelegenheid om een breed scala aan wijnen en gedistilleerde dranken te ontdekken, inclusief nieuwe en innovatieve producten zoals de PiWi-druivensoorten.
  • Focus op duurzaamheid en biologische wijnbouw – Met de groeiende vraag naar milieuvriendelijke en duurzame producten, biedt ProWein inzicht in hoe de sector zich aanpast en innoveert.
  • Netwerkmogelijkheden – ProWein trekt professionals uit de hele wereld aan, waardoor het een uitstekend platform is voor netwerken, het vormen van nieuwe zakelijke relaties en het leren (kennen) van vakgenoten.
  • Kennisverrijking en educatie – de beurs omvat trendshows, speciale tentoonstellingen en forums die gericht zijn op actuele thema’s binnen de sector, wat waardevolle educatieve kansen biedt voor wijnprofessionals.
  • Verkenning van nieuwe marktkansen – voor Nederlandse wijnhandelaren en winkels is dit de perfecte gelegenheid om unieke wijnen te ontdekken die nog niet op de Nederlandse markt zijn, wat kan leiden tot nieuwe zakelijke kansen.
  • Directe interactie met producenten – het persoonlijk ontmoeten van wijnproducenten en het proeven van hun producten kan leiden tot beter inzicht in de wijnen die men verkoopt, wat uiteindelijk kan resulteren in betere verkoopargumenten en klanttevredenheid.
  • Inzicht in mondiale markttrends – professionals krijgen een beter begrip van de wereldwijde wijnmarkt en hoe deze zich verhoudt tot de Nederlandse markt.

30 jaar

ProWein 2024, een prestigieuze internationale vakbeurs voor wijn en gedistilleerde dranken, viert haar 30-jarig jubileum in Düsseldorf van 10 tot 12 maart. Dit evenement trekt meer dan 50.000 professionals uit circa 60 landen en verwacht een groei naar 5.700 exposanten. Het fungeert als een belangrijke indicator voor de laatste trends in de sector.

Ontwikkeling en groei van ProWein

Sinds de eerste editie in 1994, heeft ProWein een aanzienlijke groei doorgemaakt. Peter Schmitz, directeur van ProWein, benadrukt de beurs als een essentiële ontmoetingsplaats voor de industrie. Monika Reule, directeur van het Duitse Wijninstituut, wijst op het belang van ProWein voor de Duitse en internationale wijnindustrie.

Innovaties en Highlights van ProWein 2024

ProWein 2024 introduceert ‘ProWein Zero’, gericht op no-and-low alcoholische dranken (NOLO), en andere hoogtepunten zoals de ‘same but different’ trendshow en een nieuwe hotspot voor gedistilleerde dranken. De beurs richt zich ook op alternatieve verpakkingsoplossingen en biologische wijnen, met speciale tentoonstellingen zoals ‘Packaging & Design’ en ‘Organic World’.

Duurzaamheid als kernthema

Photo: Messe Düsseldorf / Constanze Tillmann

Duurzaamheid is een kernthema van ProWein 2024, met vertegenwoordiging van duurzame initiatieven zoals Bioland en Demeter. De aanwezigheid van ‘International Wineries for Climate Action’ onderstreept de inzet voor CO2-reductie in de wijnsector. PiWi-druiven worden benadrukt als een duurzame oplossing in de wijngaard.

PiWi’s

Een opvallende trend dit jaar is de focus op PiWi’s. Deze schimmelresistente druiven, steeds populairder door groeiend eco-bewustzijn en vraag naar biologische wijnen, bieden een oplossing voor schimmelproblemen in de wijnbouw. Traditionele biologische wijnbouw vereist frequente bespuitingen tegen ziekten zoals meeldauw, wat leidt tot hoge kosten en CO2-uitstoot. PiWi’s daarentegen vereisen minder gewasbescherming, wat de kosten met ongeveer 80% vermindert en de CO2-voetafdruk verlaagt. Deze ontwikkeling opent mogelijkheden voor wijnbouw in nattere en koudere regio’s.

Technologische vooruitgang: AI & Robot in de wijngaard

Technologie speelt een steeds grotere rol in de wijnbouw, met innovaties zoals autonome robots en geavanceerde monitoringssystemen die duurzame en efficiënte oplossingen bieden. Deze ontwikkelingen, zoals de Bakus en Ted robots, veranderen de traditionele praktijken in wijngaarden, terwijl ze de handarbeid en menselijke expertise aanvullen.

Orange Hour tijdens ProWein

Orange hour is het leukste netwerkevent voor Nederlandse beursbezoekers op ProWein. Ga je naar deze vakbeurs? Plan dan zeker een bezoek aan Orange hour!

Maak kennis met de Nederlandse beursbezoekers onder het genot van geselecteerde wijnen van ‘Generation Riesling’ wijnmakers. Het thema is deze keer Burgunders.

Sluit zo de eerste beursdag op een fijne manier af. Uiteraard ontvang je ter plaatse weer een bijzonder “oranje cadeau”.

Praktisch:

Gerelateerde berichten

Print Friendly, PDF & Email