Bordeauxwijnen: in de brand, uit de brand.

Wijnprofessor verwacht dat wijnen van de oogst van 2022 in Bordeaux een rokerige bijsmaak krijgen. Maar als de rook is opgetrokken, lijkt een drama in de kiem gesmoord.

Geschatte leestijd: 4 minuten

Bosbranden

In de Nederlandse media verschijnen eind augustus berichten over verontruste wijnboeren in de Franse wijnstreek Bordeaux. Ze maken zich zorgen over de oogst van 2022. De bosbranden in de regio – het departement Gironde – kunnen de wijnen mogelijk een rokerige bijsmaak geven. Tenminste, dat denkt Professor Pierre-Louis Teissedre, top-oenoloog en hoogleraar aan de universiteit van Bordeaux.

Bosbranden in Gironde bedreigen wijngaarden
Bosbranden in het zuiden van het departement Gironde – vlakbij Hostens – geven wijnen mogelijk een rokerige bijsmaak.
Foto SDIS 33

Loos alarm

Volgens Vitisphere, een Frans vaktijdschrift voor de wijnbouw, kunnen Teissedre, en de wijnboeren rustig gaan slapen. De organoleptische – smaak en geur – afwijkingen blijven lokaal beperkt tot enkele percelen.

Want juist over de Graves, waar Teissedre de grootste risico’s zag, zijn de wijnboeren positief. ‘Wij maken ons absoluut geen zorgen’, zegt Dominique Guignard, voorzitter van de AOC Graves, tijdens een bijeenkomst van de l’Union des Œnologues de France à l’Institut des Sciences de la Vigne et du Vin (ISVV), het wetenschappelijk instituut van de verenigde Franse wijnmakers.

‘De rook waar wij in het departement Gironde, dat grenst aan de appellaties Graves en Sauternes, mee te maken hadden, lijkt in de verste verte niet op de intense rook waar de wijnbouw in Australië en Californië mee te kampen heeft’, benadrukt Guignard. ‘De blootstelling aan rook is hier heel laag. De schade is heel beperkt.’

Schadeherstel

Daarnaast zijn er momenteel heel goede analyse-instrumenten die kunnen vaststellen of mensen mogelijk bepaalde (rook)stofdeeljes waarnemen. Bij overschrijding van de grenswaarden zijn er in ruime mate correctiemiddelen beschikbaar om tijdens het wijnmaken een eventuele rooksmaak te neutraliseren.

Californië

De Amerikaans oenoloog en Master of Wine Nicolas Quillé had in 2017 en 2020 in Californië te maken met druiven die in contact waren geweest met veel rook. Omdat de geuren voornamelijk in de schil zitten, moet worden vermeden dat er te veel extractie van aroma’s is.

Van rookdruiven naar rookwodka
Smoke Point

Het advies van Quillé is om de druiven met minder druk te persen. Gecombineerd met een kortere inweektijd – dat is de periode dat de schillen geur, kleur en smaak aan de wijn afgeven – en een goede filtering van de lucht in de wijnkelders naast omgekeerde osmose, is met deze technieken de grootste kans op een rookvrije wijn.

Van wijn naar wodka

In 2020 is Napa County getroffen door stevige bosbranden. Druiven liepen veel rookschade op en waren niet meer te redden. Quillé bedacht een creatieve oplossing en ging samenwerken met Hangar 1 Vodka. Emily Webster, marketingmanager van de destilleerderij, over het resultaat: ‘Een prachtige wodka die heel gemakkelijk te drinken is.’ De opbrengsten van de ‘Smoke Point’ wodka gingen allemaal naar de California Fire Foundation.

Koolstof zak

Onderzoekers aan de Universiteit van Adelaide (Australië) ontwikkelden een zak met actieve koolstof die, om de druiventros gebonden, voorkomt dat het fruit met de rook in contact komt. De eerste testresultaten zijn bemoedigend. Bijkomend voordeel is overigens dat de druiven perfect beschermd zijn tegen vogels.

Koolstofzak beschermt druiven tegen rook

Gerelateerde artikelen

Print Friendly, PDF & Email