Tempranillo meest aangeplante druif in Spanje

Decennialang was Airén de meest aangeplant (witte) druif in Spanje; en met circa 380.000 ha (2000) veruit de meest aangeplante druif ter wereld. Onlangs meldde het Spaanse ministerie van Landbouw echter dat Tempranillo (blauwe druif) de eerste plaats heeft overgenomen. Tempranillo 202.917 ha tegen Airén 200.084 ha.

Aanplant Tempranillo groeit gestaag door

Dat Tempranillo op de eerste plaats is gekomen komt deels door de forse groei van de aanplant en deels door de krimp van de aanplant van Airén. Tussen 2000 en 2016 daalde Airén 184.000 hectare en nam Tempranillo met 114.000 toe. Door deze groei is Tempranillo tegenwoordig goed voor 42% van de totale aanplant van blauwe druiven van Spanje.

Interessant is om te zien dat Spanje in de periode 2000 – 2016 bijna 300.000 hectare minder wijnbouwgebied heeft. En dat tegelijkertijd Tempranillo tegen de verdrukking in zo’n enorme groei heeft doorgemaakt. Inmiddels staat Tempranillo qua aanplant wereldwijd op de derde plaats, achter Cabernet Sauvignon (1) en Merlot (2).

Kampioen aanpassen

Ibert van der Waal* had een vooruitziende blik. In zijn afstudeerscriptie (2011!) Tempranillo, een werelddruif?! voor Magister Vini, geeft hij al een mogelijke verklaring voor het succes van de werelddruif. ‘Tempranillo heeft als werelddruif de laatste twintig jaar [1990-2010, red.] kwalitatief een enorme sprong naar voren gemaakt. In ‘hitlijsten’ als de Wine Spectator Top 100 komen regelmatig tempranillo-gedomineerde wijnen voor. Een andere graadmeter is de prijs die voor de wijnen betaald wordt. Het segment met wijnen van 50 tot 250 euro bestaat al lang niet meer alleen uit de Vega Sicilia Unico‘.

Verder schrijft Van der Waal over ‘zijn’ werelddruif: ‘Tempranillo gedraagt zich aroma-technisch als een kameleon. Het ras past zich prima aan bij andere rassen, zonder zelf een echt uitgesproken smaakprofiel te hebben. Dat is de kracht van deze werelddruif.’

* Ibert van der Waal is Magister Vini, lid van de examencommissie MV en docent aan de Wijnacademie

Bronnen:
– Which Winegrape Varieties are Grown Where? Revised edition 2020 – Kym Anderson & Signe Nelgen
– Artikel in Harpers.co.uk


Gerelateerde berichten

Print Friendly, PDF & Email

1 gedachte over “Tempranillo meest aangeplante druif in Spanje”

Reacties zijn gesloten.