Boekbespreking – Proeven als een Pro

Geschatte leestijd: 3 minuten

Beter leren proeven van wijn

‘Iedereen kan proeven als een Pro, maar wat je nodig hebt, is een methode.’ Met deze paginavullende tekst begint deel 1 van Proeven als een Pro van Cees van Casteren MW. Het boek is volgens hem bedoeld voor iedereen die oprecht geïnteresseerd is in het beter proeven van wijn en het beter beschrijven van de smaak van wijn.

De basis van de door Van Casteren ontwikkelde methode is het woord KARAAT

Afbeeld van de cover van het boek Proeven als een pro van Cees van Casteren

K is de kleur
A zijn de primaire, secundaire en tertiaire aroma’s
R is restsuikers
A staat voor aciditeit, de zuren
A is de alcohol
T is tannine

Van Casteren beschrijft de zes onderwerpen uitgebreid en geeft heldere schema’s voor de beginnende én de gevorderde proever. Alles is er op gericht om kennis (theorie) en kunde (het proeven) bij elkaar te brengen om maximaal van wijn te genieten. Want door meer verdieping in druiven en wijn gaat u als vanzelf op reis naar mooie streken en bijzondere wijngaarden.

Modelwijnen

De 20 internationaal meest voorkomende druiven, de G-20, heeft Van Casteren aan de hand van modelwijnen uitgebreid beschreven. Met begrijpelijke proefnotities en conclusies. Voor bijvoorbeeld Chardonnay beschrijft hij een Blanc de Blancs uit Champagne, een Premier Cru uit Chablis, een Côte de Beaune, een Australische uit Margaret River, een Chablis uit Limari, Chili en schoolvoorbeeld uit Napa Valley, Californië.

Voorbeeldpagina's uit het boek Proeven als een pro van Cees van Casteren
Voorbeeldpagina's uit het boek Proeven als een pro van Cees van Casteren

Voor de G-20 heeft hij aanvullend per druif op een pagina een overzichtelijk dashboard ontwikkelt. Verder worden er in Proeven als een Pro nog ruim 80 druiven met een modelwijn uitgewerkt volgens de KARAAT-methode.

Cees van Casteren is Master of Wine – er zijn er slechts 416 MW’s wereldwijd. Hij is Vinoloog van het Jaar, WSET® Educator, winnaar van diverse wijnproefwedstrijden, jurylid van internationale competities en voorzitter van de Verenigde Vinologen Nederland.

Proeven als een Pro is onder andere te bestellen bij Jansen en de Feijter en kost € 29,95

Afbeeldingen: Cees van Casteren


Gerelateerde artikelen

Print Friendly, PDF & Email