Pecorino: de verleidelijke Italiaanse wijndruif die niets met de kaas te maken heeft

Vanwege de schaapjes

Pecorino DOP Kaas

Wanneer je de naam ‘Pecorino’ hoort, is de kans groot dat je meteen denkt aan de bekende Italiaanse schapenkaas. Maar Pecorino – de druif – heeft, naast de culinaire wereld van kazen, ook een plaatsje veroverd in de wijnwereld.

Een kijkje in de fascinerende wereld van deze verleidelijke Italiaanse wijndruif, die niets met de kaas te maken heeft. Of misschien indirect toch wel een beetje: de druif ontleent zijn naam aan het Italiaanse woord ‘pecora’, wat schaap betekent. De schapen zijn dol op de zoete smaak van deze druiven. En van de melk van die schapen wordt inderdaad de pecorino-kaas gemaakt.

De Marken
De Marken/Marche – afbeelding TUBS

De herkomst van de Pecorino-druif

De Pecorino vindt zijn oorsprong in de heuvelachtige regio’s van Midden-Italië, met name in Marche en Abruzzo. Hoewel de druif al eeuwenlang bekend is, zagen wijnboeren hem lange tijd over het hoofd ten gunste van andere, meer commerciële druivensoorten zoals de Trebbiano d’Abruzzo. Pas in de jaren 80 van de vorige eeuw werd de Pecorino herontdekt, en sindsdien is het een rijzende ster in de wereld van Italiaanse witte wijnen.

Het unieke karakter van Pecorino-wijn

De vroegrijpende druif geeft witte wijnen die zich onderscheiden door hun complexiteit en mineraliteit. Met zijn verleidelijk boeket van florale en fruitige aroma’s, zoals jasmijn, acacia, perzik, peer en citrus, is de Pecorino-wijn zowel verfijnd als verfrissend. Daarnaast heeft de wijn vaak een mooie mineraliteit en ziltigheid die doet denken aan de nabijheid van de Adriatische kust. Dit zorgt voor een verrassend en gebalanceerd palet van smaken.

Pecorino wijn van Lunaria

Het druivenras voldoet aan de hoogste Italiaanse kwaliteitseisen waardoor hij geschikt is om DOCG (Denominazione di origine controllata e garantita) en DOC-wijnen (Denominazione di origine controllata) van te maken. De wijnen uit het plaatsje Offida komen in aanmerking voor de DOCG-status als de wijn uit minimaal 85% Pecorino bestaan. Het alcoholpercentage is minimaal 12%.

Pecorino in de wijngaard

De Pecorino gedijt het beste in kalkrijke bodems en koelere klimaten. In de hoger gelegen wijngaarden van de Marche en Abruzzo voelt hij zich perfecte thuis vindt. De druif heeft een natuurlijk hoge zuurgraad en wordt doorgaans vroeg in het seizoen geoogst om die frisheid te behouden. Door zijn lage opbrengsten en de aandacht die nodig is voor het cultiveren, is de Pecorino een uitdaging voor wijnboeren. Maar wanneer deze uitdaging succesvol is aangegaan, levert het een uitzonderlijke wijn op die het ontdekken waard is, zoals de Lunaria ‘Civitas Pecorino’.

Wijn-spijscombinaties met Pecorino-wijn

Tros Pecorino druiven - foto van Interminatispazi
Pecorino – foto: Interminatispazi

Pecorino-wijn is zeer veelzijdig als het op wijn-spijscombinaties aankomt. Dankzij de uitgesproken smaakprofielen en goede zuurgraad is deze wijn een uitstekende partner voor een breed scala aan gerechten. Pecorino-wijn past goed bij diverse gerechten, zoals vis, schaaldieren en wit vlees.

Het is een wijn die zowel bij een zomerse barbecue als bij een uitgebreid diner goed tot zijn recht komt. Spaghetti met knoflook en olijven, risotto met groene of witte asperges, salade met dressing van blauwschimmelkaas. Of een gebakken scholfilet met Parijse worteltjes, een tartaar van tonijn met wasabi of een eenvoudige salade van tomaat met mozzarella, olijfolie en basilicum.

De toekomst van de Pecorino

Dankzij de groeiende waardering voor inheemse druivensoorten en de zoektocht naar unieke en karakteristieke wijnen, ziet de toekomst van de Pecorino er rooskleurig uit. Steeds meer wijnmakers richten zich op het cultiveren van deze druif, waardoor er een groter aanbod van kwalitatieve Pecorino-wijnen ontstaat. Bovendien zijn er experimenten met verschillende vinificatietechnieken, zoals het gebruik van eikenhouten vaten of het creëren van mousserende wijnen, om het palet van Pecorino-wijnen verder uit te breiden.


Gerelateerde artikelen

Print Friendly, PDF & Email