Dit bericht is ook beschikbaar in: English (Engels)
Geschatte leestijd: 4 minuten
Mensen die Vegan eten en drinken, veganisten in het Nederlands, consumeren geen enkel dierlijk product of iets waar een dierlijk product bij gebruikt is. Dus wijn moet ook aan die normen voldoen. Er mag in het hele wijnmaakproces – van de wijnstok tot in het wijnglas – geen dierlijk product bij betrokken zijn.
Dierlijke producten
Ondanks dat wijn een natuurproduct is van druiven en gist, is wijn niet per se Vegan. Om wijn te klaren, helder te maken, gebruiken wijnboeren geregeld het dierlijk eiwit albumine (een eiwit wat in bloedplasma voorkomt) of caseïne (een eiwit uit melk).
De vraag naar veganistische wijnen neemt toe. Om de wijn te klaren, stappen daarom wijnmakers steeds vaker over op producten als bentoniet. Dat is een in de natuur voorkomende natrium-kleisoort en is niet van dierlijke herkomst.
Naast het gebruik van eiwitten bij het klaren van wijn, wordt ook bijvoorbeeld bijenwas gebruikt. Als coating in aardewerk kruiken – zoals in de qvevri’s (grote aardewerk vaten gebruikt voor het maken van wijn) in Georgië. Er zijn ook kurken waarbij lijm op basis van melk is gebruikt.
Koemest
De begrippen biologisch of biodynamisch lijken een relatie te hebben met Vegan, maar dat is niet per se het geval. Sterker nog, biodynamische wijnen gemaakt volgens de leer van Rudolf Steiner zijn in principe níet Vegan.
De biodynamische wijnbouw gebruikt namelijk koemestpreparaten. ‘Koemest die rondom september op de weide ligt, wordt verzameld en in koehoorns gestopt. Geneeskrachtige planten, koemest en gemalen bergkristal worden in een dierlijke omhulling [meestal koehoorns] verpakt en gedurende een deel van het jaar in de bodem bewaard, waar ze de krachten die in de aarde leven en de kosmische constellaties in zich opnemen.’ bron: Stichting Demeter
Het gebruik van dierlijke mest in de wijngaard is iets wat de meeste veganisten afwijzen.
Vegan-claim en de V van Vertrouwen
Er is helaas nog geen wet- en regelgeving die garandeert dat een wijn Vegan is wanneer dat op de fles staat vermeld. Consumenten kunnen dus niet controleren of de claim Vegan op een fles wijn terecht is. Want Vegan is geen keurmerk, hoewel dat wel zo lijkt getuige de vele officieel aandoende logo’s.
Een fles wijn kopen met de aanduiding Vegan in de verwachting dat de wijn 100% veganistisch is, is dus gebaseerd op vertrouwen. Dat de wijnmaker zich heeft gehouden aan de ongeschreven regels van het maken van een veganistische wijn.