Wijnbegrippen

Dit bericht is ook beschikbaar in: English (Engels)

Wijn begrippenlijst

TDN
TDN staat voor 1,1,6-trimethyl-1,2-dihydronaphthalene. Het is een aromaverbinding die bij oudere Riesling-wijnen de kenmerkende kerosine- of dieselgeur geeft. Volgens onderzoek: Lage en gemiddelde TDN-concentraties dragen bij aan de complexiteit van het wijnboeket, terwijl een hoog TDN-gehalte vaak negatieve indrukken oproept, veroorzaakt door de sterke dominantie van de geur van kerosine/benzine. Het typische TDN-gehalte in Europese Riesling-wijnen ligt gewoonlijk tussen 1 en 50 μg/L, terwijl het in Australische wijnen kan oplopen tot 250 μg/L en meer! TDN herkennen in (jonge) Riesling-wijnen: detectiedrempel (ongeveer 4 µg/L), herkenningsdrempel (10–12 µg/L) en afstotingsdrempel (71–82 µg/L).

Teinturier
Een blauwe druif waarvan het sap en het vruchtvlees een stevige rode kleur hebben. Vroeger werd bijvoorbeeld aan de lichte Portugieser de Dunkelfelder toegevoegd voor meer kleur en structuur. Alois Kiefer uit St. Martin in de Pfalz maakt een 100% Dunkelfelder; dikke donkere rode kleur en boordevol tannine (Tannat eat your hart out). Andere bekende teinturiers zijn Alicante Bouschet, Gamay de Bouze en de Georgische Saperavi.

Thiolen
Thiolen zijn vluchtige zwavelhoudende verbindingen die ontstaan tijdens de alcoholische gisting of de malolactische fermentatie. Kenmerkende aroma's zijn passievrucht, mango, buxus en grapefruit. Wat onplezierige aroma's zijn rioolwater, rotte kool en zwavel. Thiolen zijn belangrijk voor het karakter van bijvoorbeeld Sauvignon Blanc, Riesling, Gewürztraminer, Sémillon, Pinot Gris en Pinot Blanc.


Naam toevoegen