Wat een Château Mouton Rothschild en Hendrick’s Gin gemeen hebben

Prijsinformatie beïnvloedt sterk de smaakverwachting en smaakervaring van consumenten. Dat geldt zowel luxeproducten zoals een fles Château Mouton Rothschild als alledaagse consumptiegoederen zoals een fles gin. Wanneer dit mechanisme wordt toegepast op budgetwijnen, zullen consumenten de wijnen als aangenamer ervaren door hogere, misleidende verkoopprijzen.

De invloed van prijs op smaakverwachting en smaakervaring

Onderzoekers1 (Werner et al. 2021) hebben aangetoond dat prijsinformatie de subjectieve ervaring van consumenten aanzienlijk beïnvloedt. Dat principe geldt niet alleen voor luxeproducten zoals Château Mouton Rothschild, maar ook voor alledaagse consumptiegoederen zoals gin; in dit geval de wat overprijsde Hendrick’s Gin.

Prijs en perceptie van kwaliteit

Prijs speelt een cruciale rol in hoe consumenten de kwaliteit en smaak van een product waarnemen. In een experiment aan de Universiteit van Basel proefden 140 deelnemers drie verschillende wijnen met variërende prijsinformatie. Deelnemers beoordeelden duurdere wijnen als intenser en aangenamer, zelfs wanneer de prijsinformatie misleidend was. Dit toont aan dat consumenten hogere prijzen associëren met hogere kwaliteit, ongeacht de werkelijke kwaliteit van het product.

Misleidende prijsinformatie en smaakervaring

Het onderzoek onthulde ook dat misleidende prijsverhogingen de smaakervaring van goedkope wijnen positief beïnvloedden. Deelnemers beoordeelden een goedkope wijn als aangenamer wanneer de onderzoekers deze als duurder presenteerden. Zo kunnen budgetwijnen, verkocht tegen een misleidend hogere prijs, als aangenamer worden ervaren. Omgekeerd had het verlagen van de prijsinformatie voor dure wijnen geen significant effect op hun aangenaamheid. Dit suggereert dat de perceptie van kwaliteit en smaak sterk wordt gestuurd door prijsinformatie, een fenomeen dat ook van toepassing is op producten zoals gin.

Consumentenpsychologie en marketing

Consumentenpsychologie speelt een essentiële rol in hoe zij prijsinformatie verwerken en hoe dit de smaakervaring beïnvloedt. Château Mouton Rothschild en Hendrick’s Gin profiteren beide van hun merkimago en marketingstrategieën. De iconische wijn dankt zijn reputatie aan exclusiviteit en consistent hoge kwaliteit, terwijl consumenten Hendrick’s Gin vanwege de hogere prijs associëren met hogere kwaliteit en een superieure smaakervaring. Beide producten gebruiken prijs als een belangrijk aspect van hun marketingstrategie om consumentenverwachtingen te sturen.

Conclusie

De belangrijkste overeenkomst tussen Château Mouton Rothschild en Hendrick’s Gin is dat prijsinformatie de smaakverwachting en smaakervaring beïnvloedt. Het onderzoek toont aan dat prijsinformatie de perceptie van kwaliteit en smaak sterk beïnvloedt, wat relevant is voor zowel luxeproducten als alledaagse consumptiegoederen. Deze bevindingen onderstrepen het belang van prijs als een krachtige factor in de consumentenervaring, ondersteund door psychologie en marketingstrategieën. Deze wetenschap maakt consumenten bewuster van hoe prijs hun perceptie en ervaring van producten beïnvloedt.

  1. Christoph Patrick Werner, Johanna Birkhaeuer, Cosima Locher, Heike Gerger, Nadja Heimgartner, Ben Colagiuri, Jens Gaab. Price information influences the subjective experience of wine: A framed field experiment, Food Quality and Preference, Volume 92, 2021, 104223, https://doi.org/10.1016/j.foodqual.2021.104223 ↩︎

Dit vind je misschien ook interessant

Print Friendly, PDF & Email