Waidmannsheil

Hét magazine voor de gepassioneerde grofwildjagers. ‘Al meer dan 10 jaar een begrip in Nederland. Waidmannsheil magazine is uit passie geboren. Het is een voorrecht om samen met jagende lezers en lezende jagers steeds weer een mooie editie samen te stellen.’ Igor Timmermans, hoofdredacteur en eigenaar van Waidmannsheil.

Over mij: Reinier Broeks (1964) is freelance schrijver en journalist voor de jachtsector. Sinds 2011 schrijft hij voor Waidmannsheil. Broeks: ‘Het interview is voor mij de basis voor een artikel. Wie is iemand, wat is zijn rol in de jachtwereld en wat kan de lezer ervan leren. Vooral dat laatste is essentieel. Wat je tijdens de jachtopleiding leert, is heel beperkt. De rest leer je in de praktijk, van anderen. Mijn artikelen helpen daarbij.’ 

Verschenen artikelen, door mij geschreven

Culinair: Luc van Iersel, La Provence – WMH 59 – 2019
Het gezellige huiskamer-restaurant La Provence in Zaltbommel is het decor waar chef-kok Luc van Iersel de pollepel zwaait. Een typisch Franse sfeer waar je je al snel op je gemak voelt. Van Iersel heeft het bakken van een reebiefstuk geperfectioneerd.

Interview: Hans Brinks – WMH 59 – 2019
Hans Brinks werkt bij Hofman Top Sport en mocht naar de Amerikaanse munitiefabriek Hornady. Ten bullets through one hole’ was in 1949 het uitgangspunt van Hornady in het streven naar perfectie. Goed materiaal geeft de jager vertrouwen.

Column: Anklets 12 Sociale weerbaarheid – WMH 58 – 2019
Ik doe mijn best een goed mens te zijn. Ik betaal belasting, maak de stoep van de buurvrouw sneeuwvrij, koop een kansloos lot van de Scouting Loterij. Maar de politie vertrouwt mij niet: er komt een e-screening. Te veel positieve antwoorden? Jachtakte kwijt!

Interview: Marcel Grendelman – WMH 58 – 2019
Eind augustus plaatst Marcel Grendelman een foto op Facebook van een breuk in een flesje water. Een heidetakje en een takje van een grove den. Hij krijgt heel enthousiaste reacties. Reden voor Waidmannsheil om met hem in gesprek te gaan.

Culinair: Jeroen Berendsen, ’t Koetshuis – WMH 58 – 2019
‘Het best bewaarde geheim van de Veluwe’, zo wil historische buitenplaats en rijksmonument Landgoed Rhederoord graag bekend staan. Chef-kok Jeroen Berendsen en gastheer Frank Bruinewoud zijn vol trots op Water 159. Eigen bronwater van Rhederoord.

Column: Anklets – 11 Balans – WMH 57 – 2019
Jagers maken mij vaak duidelijk dat, omdat hun vader en grootvader al jaagden, zij betere jagers zijn en meer recht van spreken hebben dan mensen zoals ik, zonder jagende familie. Het brengt me wel uit balans. Misschien kan de natuur mij redden?

Culinair: Mike Vrijdag*, de Strand Lodge – WMH 57 – 2019
Het goedkoopste restaurant met een Michelinster van Nederland en op plaats 28 van de wereld! Top-chef Mike Vrijdag legt uit waarom hij daar zo trotst op is: ‘Ik vind het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen kunnen genieten van de goede keuken.’

Column: Anklets 10 Hypocriet – WMH 56 -2019
De schutter die voorkwam dat een mus 3,5 miljoen dominosteentjes vroegtijdig om zou gooien, werd met de dood bedreigd. Over de 3,5 miljoen katten in NL die jaarlijks volstrekt nutteloos minimaal 30 miljoen vogels doden, hoor je niemand.

Het Prentenboek

Boekbespreking Het Prentenboek – WMH 56 – 2019
Speuren naar sporen. Het Prentenboek is nu al een standaardwerk. Ruim 450 pagina’s waarop de prenten van ruim honderd soorten worden behandeld met meer dan 700 foto’s en ruim 350 tekeningen ter ondersteuning. Door René Nauta en Aalderik Pot.

Culinair: Werry van Leeuwen – WMH 56 – 2019
Werry van Leeuwen is de eigenzinnige eigenaar en chef-kok van Sugar Hill in de Arnhemse volkswijk Klarendal. Hij noemt zijn restaurant een ‘culinaire kroeg’: ruige bistronomie, een ambachtelijke keuken met vooral streek- en seizoensproducten.

Column: Anklets 9 Vrede zij met u – WMH 55 -2019
Dieren allerlei menselijke eigenschappen toedichten heet antropomorfisme. Dieren ‘willen’ niets, ze zijn niet ‘blij’, zijn niet ‘slim’, en niet ‘betrouwbaar’. Ze zijn alleen maar op zoek naar voedsel, vocht, veiligheid en voortplanting. Zonder emotie, zonder gevoel.

Achtergrond: Slimme zwijnen moeilijk te bejagen – WMH 55 – 2019
Oorspronkelijke titel: Von wegen Saudumm Auteur: Dr. Konstantin Börner. Vertaald en bewerkt door Reinier Broeks. Wilde zwijnen behoren tot de meest succesvolle zoogdieren ter wereld. Maar waarom is dat? Konstantin Börner zoekt antwoorden.

Column: Anklets 8 Het Elfde Gebod – WMH 54 -2019
Het niet-ingrijpen op de natuur, de natuur het zelf wel op te laten lossen, dat is een illusie. Het komt niet goed. We hebben de natuur overgenomen dus moeten we er ook goed voor zorgen. De tijd is rijp voor een nieuw gebod: Gij zult beheren!

Interview: Henk Meijeringh – WMH 54 -2019
Van passie naar Capreolus Fieldsports. Henk Meijeringh was Register Accountant, maar hing zijn calculator aan de wilgen. Dat was ook het moment dat hij Capreolus Fieldsports begon. Een praktische cursus reeënbeheer voor beginnende reewildjagers.

Culinair: Jerry Overeem, de Bronckhorst – WMH 54 -2019
Alma en Jerry Overeem baten in het buurtschap Worth-Rheden restaurant De Bronckhorst uit. De Overeems toverden het historische pand om tot een sfeervol restaurant waar gasten kunnen genieten, vooral van wild, uit de eerlijke keuken.

Achtergrond: Gericht baggenafschot – WMH 54 -2019
Oorspronkelijke titel: Heisses Eisen – Bachen, jagen oder schonen? Auteur: Dr. Konstantin Börner. Vertaald en bewerkt door Reinier Broeks. Voor de Noord-Duitse stad Rostock is door wetenschappers een nieuw bejagingsconcept ontwikkeld.

Column: Anklets 7 Rechter slaat jachttegenstanders laatste argument uit handen – WMH 53 – 2019
Een Zwitserse boer mag van de rechter zijn koeien slachten in de wei waarin ze geleefd hebben. Het doodschieten van koeien vanaf de hoogzit veroorzaakt de minste stress bij de dieren. Zelfs een internationaal bureau voor biologische landbouw is enthousiast.

Achtergrond: Heet hangijzer – WMH 53 – 2019
Oorspronkelijke titel: Heisses Eisen – Bachen, jagen oder schonen? Auteur: Dr. Konstantin Börner. Vertaald en bewerkt door Reinier Broeks. Als je wilde zwijnenpopulaties wilt reduceren, is de jacht op het vrouwelijk deel – de baggen – onvermijdelijk.

Bert en Diana Stomphorst

Culinair: Bert Stomphorst, The Hunting Lodge – WMH 53 – 2019
Jager Bert Stomphorst is chef-kok en eigenaar van misschien wel het mooist gelegen restaurant van Nederland, de Hunting Lodge. Met een fenomenaal uitzicht op kasteel Rosendael. ‘Ik werk graag met wild, want dat is heel anders dan ‘gewoon vlees’.

Interview: Robert Rinsma – WMH 53 – 2019
Robert Rinsma heeft het vooral over hoe hij vindt dat jagers zouden moeten zijn. ‘Conditie is namelijk alles; dus daar moet je voor trainen.’ Hij ziet geregeld jagers die na een kwartier bersen al helemaal bekaf zijn. En goede voorbereiding is het halve werk.

Column: Anklets 6 Einde van de varkenssector nabij – WMH 52 – 2018
Europa doet er alles aan om de verspreiding van de Afrikaanse Varkenspest te voorkomen. Hekken tussen landen, verhoogd afschot van zwijnen. En wat doet onze minster? Bewegingsjacht in kleine groep van maximaal 6 personen is toegestaan.

Achtergrond: Schurft bij zwartwild – WMH 52 – 2018
Oorspronkelijke titel: Geschundene Kreaturen. Auteur: Dr. Konstantin Börner. Vertaald en bewerkt door Reinier Broeks. Jagers moeten vooral bij het aanspreken en ontweiden letten op de uiterlijke kenmerken van schurft, overdraag op honden en mensen.

Waidmannsheil als huwelijksmakelaar – WMH 52 – 2018
Via Facebook en door een artikel over haar in Waidmannsheil kwamen ze met elkaar in contact. Nadine Mulderij en Robine de Bruine delen hun passie voor de natuur en het wild. Robin jaagt met het geweer en Nadine heel verdienstelijk met de camera.

Culinair: Niko Klaver, ’t Kalkoentje – WMH 52 – 2018
Restaurant ’t Kalkoentje in Rhenen is prachtig gelegen aan de Nederrijn. Eigenaar en chef Niko Klaver is jager in hart en nieren en werkt het liefst met wild. ‘Midden in de natuur kom ik vaak op de beste ideeën. En als ik terugkom, bruis ik van de energie.’

Culinair: Boom en Van Veldhuizen, Passie voor Wild – WMH 51 – 2018
Marijn Boom en Michiel van Veldhuizen zijn jagers met verstand van wild. Van het opsporen tot het oogsten, van het ontweiden tot het bereiden. En daarin vonden ze elkaar, in hun Passie voor Wild. Zo heet nu ook hun bedrijf. En anderen kunnen meegenieten.

Museumwinkel.com
foto: De Mueseumwinkel – Nijmegen

Interview: De Museumwinkel – WMH 51 – 2018
‘In een museum kunt u de museumstukken alleen bekijken. Bij ons kunt u ze ook kopen!’ Dat is de slogan van de Museumwinkel in Nijmegen. Drie van de vijf preparateurs zijn Nederlands Kampioen. In hun winkel komen dode dieren weer tot ‘leven’.

Uit welk nest kom jij eigenlijk? – WMH 51 – 2018
Henk Kleinjan geeft antwoord op de vraag die hem regelmatig wordt gesteld tijdens de nazit van een intensieve en succesvolle jachtdag. ‘Uit welk nest kom jij eigenlijk?’ Kleinjan is niet zo’n prater, maar nu komen we toch een een ander te weten.

Column: Anklets 5 Tandarts – WMH 51 – 2018
Jagers pronken graag met stoere terreinwagens, spannende verhalen en bijzondere trofeeën. Foto’s op Facebook van jagers die met buks en al achter hun zojuist geschoten trofee zitten. Namibië vindt dit onethisch en wil publicatie op social media verbieden.

Achtergrond: De man van 1.000 zwijnen – WMH 51 – 2018
Oorspronkelijke titel: Mann der 1000 Sauen. Auteur: Dr. Konstantin Börner. Vertaald en bewerkt door Reinier Broeks. Georg Bartsch (73) uit Grieben, Brandenburg is een excentrieke jager en schoot in de achterliggende 51 jaar meer dan 1.000 zwijnen.

Culinair: Estée Strooker, ’t Amusement – WMH 50 -2018
De visie van Estée Strooker op eten. Avocado is de nieuwe plofkip. Er is 1.000 liter water nodig voor 1 kilo. Voor haar restaurant ’t Amusement geldt wat thuis ook gold: eten wat de pot schaft. Voor haar gerechten gebruikt ze altijd het hele dier.

Verslag: Veiligheid staat bij vangschot voorop – WMH 50 – 2018
Mike Heutink van Jachtpraktijk (de grofwildcursus) geeft een eendaagse workshop ‘Het plaatsen van een vangschot’. Daaraan zijn strikte voorwaarden verbonden. De veiligheid van de hond staat altijd voorop; naast uiteraard die van de nazoeker(s).

Column – Anklets 4 Geen smoesje meer – WMH 50 – 2018
Onze opponenten – de dierenknuffelaars – hebben naast gluten en lactose ook vaak een jager-intolerantie. Ze debatteren meestal vanuit hun gevoel en zijn daardoor ongrijpbaar. Maar jagers kunnen dat ook! Twee mooie lijstjes met (persoonlijke) redenen.

Dossier: Update Afrikaanse Varkenspest 4 – WMH 50 – 2018
Tussen Denemarken en Duitsland komt een afrastering van 70 km. Polen plaatst een hek van 700 km op de grens met Oekraïne en Wit-Rusland. Duitsland plaats waarschuwingsborden op parkeerplaatsen om voedselresten in afvalcontainers te deponeren.

Achtergrond: Zwijnenpraat – WMH 50 – 2018
Oorspronkelijke titel: Sauengeflüster. Auteur: Dr. Konstantin Börner. Vertaald en bewerkt door Reinier Broeks. Wat zou er gebeuren als jagers wilde zwijnen konden begrijpen? Een klein deel van hun ‘woordenschat’ is al ontrafeld.

Culinair: Manfred Majoor, De Planken Wambuis – WMH 49 – 2018
In het bekende restaurant De Planken Wambuis aan de N224 bij de Ginkelse Heide is chef-kok Manfred Majoor de baas in de keuken. Hij werkt met producten uit de regio, met een verhaal. Daarom zijn recept: reerugfilet met asperges. Een echte klassieker.

Anklets
Anklets

Interview: De Koning en Van der Meer – WMH 49 – 2018
Ewout de Koning en Jaap van der Meer maken bijzondere wapenkisten. Hun merknaam: King & More. Van der Meer: ‘De IATA- norm is dat een kist 10 keer een val van 6 foot (1,82 meter) hoog moet kunnen doorstaan; op iedere hoek en alle zijkanten.’

Column: Anklets 3 Fatsoen moet je doen! – WMH 49 – 2018
Over de Herziene weidelijksheidsregels van de KNJV. Gebod nummer 5: Bij een discussie over de jacht [met een jachttegenstander], weet de jager dat een constructieve dialoog van meerwaarde is.’ En meer van dat soort onzin.

Interview: Connie van Hoften – WMH 48 – 2018
Voormalig topfotomodel Connie van Hoften was speaker tijdens een modeshow op de Groene Dagen in Ochtrop. Ze verloor daar haar hart aan de jacht. Eigenlijk aan een hond, een nazoekhond: Google. Zo ontstond een heel bijzonder zweethondenteam.

Culinair: Hans den Engelsen*, ’t Raedthuys – WMH 48 – 2018
Hans den Engelsen, Chef de Cuisine van restaurant ’t Raedthuis * in Duiven kookt het liefst met de seizoenen mee. ‘Dat begrijpen mijn gasten. Wild in het wildseizoen. Geen smakeloze Spaanse aardbeien in de winter. Eerlijke gerechten, dicht bij de natuur.’

Column: Anklets 2 Whisky – WMH 48 – 2018
Als je ruzie wilt hebben, dan moet je gaan jagen. Dat vertellen ze je al tijdens de jachtopleiding. In Duitsland jagen bij een jachtpachter is bij uitstek de aangelegenheid om elkaar in de haren te vliegen. Zeker als niet is vastgelegd.

Dossier: Afrikaanse Varkenspest 3 – WMH 48 – 2018
Minster van LNV Carola Schouten over de AVP: ‘Volgens deskundigen(?) is de kans op introductie vanuit de besmette lidstaten in Nederland op dit moment niet hoog.’ De vraag blijft of predatoren zoals de wolf de AVP ook kunnen verspreiden.

Interview: Wietse Stuurman – WMH 47 – 2018
Wietse Stuurman is componist en jager. Een prachtige combinatie, want aanzitten op de hoogzit brengt hem de broodnodige eenzaamheid. Alleen zijn, voor momenten van overdenking en ruimte voor creativiteit. Hartstochtelijk grofwildjager en begenadigd componist, van klassieke muziek welteverstaan.

Culinair: Raymond Kluit, De Watermolen – WMH 47 – 2018
Eind 2017 kreeg restaurant De Watermolen (1391) in Velp een Bib Gourmand. Dat staat voor hoge kwaliteit tegen een aantrekkelijke prijs. Raymond en Lisanne Kluit hebben jaren gewerkt aan de vermelding. Met veel Veluws wild op de kaart. Bijgevoegd een leuk recept voor een wildsaucijs van hertenvlees, door chef Ramon Klaassen.

Boekbespreking: Het Prentenboek, Réne Nauta – WMH 47 – 2018
Het herkennen van prenten – diersporen – volgens de CyberTracker-methode. In Afrika ontwikkeld op basis van de legendarische kennis van de Bosjesmannen. Réne Nauta schreef een prachtig handboek om iedere prent in Nederland te determineren.

Verslag: Faunadag op kasteel Middachten 2018 – WMH 47 – 2018
‘De Faunadag is het enige evenement met gratis toegang tot kasteel Middachten. Het is een vorm van verantwoording afleggen aan het grote publiek. We laten zien hoe we het faunabeheer hebben uitgevoerd,’ aldus Henri Kleijer, bosbaas van Middachten.

Mini-hamburger veluws hertenkalf Erik van Loo Parkheuvel
foto: Parkheuvel

Column – Anklets 1 Hoe oud is deze bok? – WMH 47 -2018
‘Wie weet hoe oud deze bok is?’ Ik zie die vraag geregeld in jagersgroepen op social media voorbij komen. Op de foto zie je dan een dode bok in een wat vreemde houding. Zijn gewei is goed te zien; de schutter vaak ook.

Culinair: Erik van Loo**, Parkheuvel – WMH 46 – 2017
‘Wild is sexy, rock & roll en beslist niet stoffig’. Topchef Eric van Loo van Michelin-sterrenrestaurant Parkheuvel in Rotterdam werkt graag met wild. ‘Wild is puur, het meest biologische vlees dat er is. De beesten worden niet bijgevoerd, ze scharrelen in vrijheid zelf hun voedsel bij elkaar.’ Met een recept voor een mini-hamburger van Veluws hertenkalf.

Dossier: Update Afrikaanse Varkenspest (2) – WMH 46 – 2017
Polen en Tsjechië krijgen nog geen grip op de AVP. Voor Duitsland, als een van de grootste producenten van varkensvlees ter wereld, zou de komst van de AVP catastrofale economische gevolgen hebben.

Interview: Mike Heuting – WMH 46 – 2017
Het leven kent voor Mike Heuting twee verplichtingen: goed je tijd besteden en blijven leren. Wat hem daarom frustreert, is dat jagers nauwelijks verstand hebben van het grofwild waarop zij jagen. Daarom ontwikkelde hij een grofwildcursus.

Verslag: De Eenhoorn, een bijzondere belevenis – WMH 46 – 2017
Charles van Hoften gaat regelmatig jagen in de Duitse Deelstaat Meckelenburg-Vorpommern. Hij zit op ‘Die Hohe’, een 6 meter hoge hertenkanzel, als er op zijn fiepen met de Rottumtaler Rehblatter op 30 meter een bok verschijnt: een eenhoorn!

Dossier: Afrikaanse Varkenpest in Tsjechië (1) – WMH 45 – 2017
In juni 2017 is in het oosten van Tsjechië de Afrikaanse Varkenspest vastgesteld. Op 300 km van de Duitse grens. Strenge (hygiene)maatregelen voor transporteurs, vakantiegangers en jagers moeten verspreiding [naar Duitsland] voorkomen.

Verslag: Namibië in de kijker – WMH 44 – 2017
Edwin Groenenboom van Jagen.nl oragniseerde een roadshow over jagen in Namibië. Speciale gast was Danene van der Westhuyzen, president van de beroepsjagersassociatie, de Namibia Profesional Hunters Association. Reinier Broeks sprak haar.

Reportage: Heym SR 30 fabriek – WMH 42 – 2017
Het familiebedrijf Heym (1865) uit Suhl, in de voormalige DRR, maakt buksen van zeer hoge kwaliteit. Met name het veiligheidssysteem van de SR30, de straight pull van de grendel, is uniek. Supersnel en veilig doorgrendelen.

Interview: Erik Somhorst – WMH 42 – 2017
Van machinebankwerker bij Hollandse Signaal tot geweermaker in zijn eigen bedrijf in Haaksbergen. Erik Somhorst heeft van zijn passie zijn beroep gemaakt. Tot groot plezier van veel jagers.

Reportage: Zuid-Afrika (2) WMH 41 – 2017
De jacht in Zuid-Afrika heeft bij niet-jagers een slecht imago, maar jagers zijn er juist heel positief over. Reinier Broeks ging op zoek naar waarom en hoe de jacht een essentieel onderdeel is van de Zuid-Afrikaans samenleving. Suid-Afrika, Jy is my alles!

Reportage: Zuid-Afrika (1) – WMH 40 – 2016
De jacht in Zuid-Afrika heeft bij niet-jagers een slecht imago, maar jagers zijn er juist heel positief over. Reinier Broeks ging op zoek naar waarom en hoe de jacht een essentieel onderdeel is van de Zuid-Afrikaans samenleving. Suid-Afrika, Jy is my alles!

Culinair: Vergheeten Vleesch – de achterbout (4) – WMH 40 – 2016
Vierde deel van een informatieve serie over het uitbenen van een wild zwijn, en wat je nog meer met dat vlees kan doen. Herman ter Weele neemt ons stap voor stap mee. Janno Cornelissen van de Steenen Tafel uit Arnhem leverde het recept en het wijnadvies is van Arnoud Appeldoorn van Wijnhandel Appeldoorn uit Velp.

Ik ga op jacht en ik neem mee … WMH 40 – 2016
Altijd al nieuwsgierig geweest naar wat je collega-jager meeneemt als-ie op jacht gaat? Dierenarts Michel Schoolmeesters over de jacht: ‘Het afgeven van een goed schot is de eerste verantwoordelijkheid van een jager’. Lees wat hij zoal meeneemt.

Culinair: Vergheeten Vleesch – de schenkel (3) – WMH 39 – 2016
Derde deel van een informatieve serie over het uitbenen van een wild zwijn, en wat je nog meer met dat vlees kan doen. Herman ter Weele neemt ons stap voor stap mee. Janno Cornelissen van de Steenen Tafel uit Arnhem leverde het recept en het wijnadvies is van Arnoud Appeldoorn van Wijnhandel Appeldoorn uit Velp.

Verslag: Het belang van de zweethond – WMH 39 – 2016
Een meerdaags seminar in Duitsland over ‘Samenwerken met je hond’ onder leiding van twee Duitse professionele Schweisshundefürer Werner Stief en Alexander Kelle. Het was het echte zweetwerk, en niet alleen voor de honden!

Interview: Johan Groenewold – WMH 39 – 2016
Johan Groenewold is bouwer van restlichtversterkers. Hij is lid van de Communistische Partij, verzamelt masasaurusfosielen en was raadslid in de gemeente Pekela. Zijn restlichtversterkers maakt hij tegen bodemprijzen. En niet per se voor de jacht.

Ik ga op jacht en ik neem mee … – WMH 38 – 2016
Altijd al nieuwsgierig geweest naar wat je collega-jager meeneemt als-ie op jacht gaat? Sabeth de Clerq jaagt voornamelijk op grofwild en zit graag de hele nacht op de hoogzit. Koud krijgt ze het niet. Lees was ze meeneemt.

Zelfslachtende slager en jager Herman ter Weele
Herman Ter Weele

Culinair: Vergheeten Vleesch – de procureur (2) – WMH 38 – 2016
Tweede deel van een informatieve serie over het uitbenen van een wild zwijn, en wat je nog meer met dat vlees kan doen. Herman ter Weele neemt ons stap voor stap mee. De recepten zijn van Reinier Broeks en het wijnadvies van Arnoud Appeldoorn.

Culinair: Vergheeten Vleesch – de porchetta (1) – WMH 37 -2016
Eerste deel van een informatieve serie over het uitbenen van een wild zwijn, en wat je nog meer met dat vlees kan doen. Herman ter Weele, jager en slager, neemt ons stap voor stap mee. Janno Cornelissen van de Steenen Tafel uit Arnhem leverde het recept.

Verslag: Hunting Expo België – WMH 36 – 2016
Het hoogfeest van de jacht is de beurs Hunting in de Belgische Ardennen. Eigenaar Els Vermoesen over de beurs: ‘Jagen gaat over de kwaliteit van leven. Jagen is wild op het bord, jagen gaat over taxidermie, over de jager in het veld, over de revierpraktijk.’

Dossier: Terugkeer van de wolf (2) – WMH 36 – 2016
Ter ere van het 30-jarig bestaan van de Intergroep Biodiversiteit, Jacht en Platteland in Brussel is een congres over de terugkeer van de wolf in het Europese landschap gehouden. Laurens Hoedemaker: ‘Of de wolf naar Nederland komt? Waarschijnlijk wel.’

Reportage: Twee nieuwe schietbioscopen in Nederland – WMH 35 – 2016
Hoe kom je in Nederland aan een ‘Schiessnachweis für die Teilnahme an Bewegungsjagden auf Schalenwil’? Bij een van de twee nieuwe schietbioscopen. Eentje in Harderwijk en eentje in Lottum. En ook gewoon om vertrouwd te raken met je buks.

Leica Geovid 8 x 56 HD-R – WMH 34 -2015
De introductie van de Leica Geovid 8 x 56 HD-R verrekijker. Supersnelle afstandsmeting, temperatuurmeter, luchtdrukmeter, hellingshoekmeter en ballistisch programma. Allemaal zeer gebruiksvriendelijk, en de meest complete kijker van het moment.

De Macnab – WMH 34 – 2015
De ultieme uitdaging voor jager is de Macnab. Bemachtig op één dag een zalm, een koppeltje korhoenders en een hert. Valt er wat te winnen? Jazeker, eeuwige roem! Een Macnab vraagt perfecte omgang met een vliegvishengel, een hagelgeweer en een kogelgeweer. En veel kennis van het wild en beheersing van je zenuwen.

Verslag: Beurs Jacht & Buitenleven 2015 – WMH 34 – 2015
In het Autotron Rosmalen bezochten 11.000 bezoekers gedurende drie dagen de ruim 130 exposanten. Gedeeltelijk binnen, met als blikvanger Taxidermieke, en buiten vooral de foodtrucks, de roofvogelshow en Bushcraft (comfortabel overleven in de natuur).

Achtergrond: De Pfeifer SR2 bullpup-buks – WMH 33 – 2015
Johan Tiemens geeft de geheimen prijs van deze aparte buks, gemaakt door een eigenzinnig bedrijf: het Oostenrijkse Pfeifer Waffen. Klaus Pfeifer ontwikkelde de kortste jachtbuks ter wereld. Zeer compact, gewichtsbesparend en een beter balans.

Verslag: CLA Game Fair op Harewood House – WMH 33 – 2015
De CLA Game Fair is het grootste buiten gehouden jacht- en outdoorevenement ter wereld. Ruim 130.000 bezoekers konden recht bij meer dan 900 standhouders. Ieder jaar te gast op een ander landgoed was het deze keer het prestigieuze Harewood House.

Interview: Rex Snelder – WMH 32 – 2015
In 2004 beklom hij zonder extra zuurstof de Mount Everest. Nu is natuurliefhebber, jager, piloot en avonturier Rex Snelder samen met zijn vrouw Natascha een bloeiend vakantie- en jachtverblijf begonnen in Zuid-Afrika, in Swartwater om precies te zijn.

Zwijnen in Limburg – WMH 32 – 2015
Wilde zwijnen in Limburg hebben formeel twee leefgebieden: de Meinweg en Meerlebroek. Daarbuiten is het verboden gebied en geldt de nul-optie. Om snel te kunnen reageren is een Quick Response Team opgericht; binnen 20 minuten volledig inzetbaar.

Dossier: Roodkapje liegt! Wolvensymposium in Duitsland (1) – WMH 31 – 2015
Een internationaal symposium over de wolf in Duitsland en de gevolgen voor Nederland. Annie Schreijer-Pierik, secretaris-generaal van de Europese Intergroep Biodiversiteit, Jacht en Platteland: ‘Voer de discussie op basis van feiten, niet de emotie!’

Verslag: Op de vos in Schotland (3) – WMH 30 – 2015
In Schotland doden vossen circa 8% van de lammeren en fazanten. Om controle te krijgen over de vos te krijgen is de Scottish Hillpack Association (SHPA) opgericht. Deze organisatie beheert een gebied van 600.000 hectare met vier ploegen.

Interview: Bas Worm – WMH 30 – 2015
Als natuurmens en reewildkenner pur sang schreef Bas Worm ‘Het ree; observeren en herkennen’. Het is een tekst- en beeldenboek dat gerust hét standaardwerk over het ree genoemd mag worden.

Verslag: Het jachtstandpunt van Natuurmonumenten – WMH 30 – 2015
Een open discussie met experts en prominente sprekers zoals Roelof Hemmen, Dirk-Jan Polak, Pauline de Bok, Ellen Mookhoek, Geert Groot Bruinderink en Reinier Broeks. Wordt jagen bij Natuurmonumenten het ‘Nee, tenzij …’ een ‘Ja, mits …?

Interview: Simon en Elise de Man – WMH 29 – 2015
Simon en Elise de Man beleven jagen als integraal onderdeel van de natuur. ‘Je moet een zekere mate van hebzucht hebben om te jagen’, vindt Simon. Elise is de bekendste van het stel: in de Linda bij ‘Vrouwen in de jacht’ en met een interview in het AD.

Reportage: Schotland: Herladen van munitie (2) – WMH 29 – 2015
Is handmatig (her)laden voor jagers interessant? Jens ‘Powder Pope’ Tigges, de vertegenwoordiger voor Hornady in Europa, zette de voor- en nadelen vakkundig uiteen tijdens een seminar in Schotland. Over hoe te herladen, de kogelkeuze en de regelgeving.

Interview: Roel Wolbrink – WMH 28 – 2014
Het kleermakersbedrijf New Tailor in Utrecht is in 1997 opgericht door Roel Wolbrink en Hans van Goch. Wolbrink schreef het Blauwe Boekje ‘Business etiquette 3.0’. Hij is lid van de Speakers Academy en geregeld op radio en tv als etiquette-expert.

Reportage: Schotland: King of the Highlands (1) – WMH 28 – 2014
Reinier Broeks is met een select groepje internationale journalisten uitgenodigd voor het spectaculaire Highland Stalking Event op Ardnamurchan. Georganiseerd door de fabrikanten Hornady (munitie), Leica Sports Optics (kijkers) en Sauer (buksen).

Interview: Seger E. baron van Voorst tot Voorst – WMH 27 – 2014
Als jagermeester van Het Nationale Park De Hoge Veluwe heeft Seger E. baron van Voorst tot Voorst nog nooit een schot gelost. Want hij kan alleen maar goed functioneren als hij geen eigen jachtbelangen heeft. Zijn tip voor jagers: koop een goede richtkijker. De richtkijker is waarschijnlijk het belangrijkste onderdeel van je buks.

Interview: Leon en Maurice Bouten – WMH 24 – 2014
Bouten is een begrip in de wereld van de preparateurs. Maurice is de vierde generatie die het bedrijf van zijn vader Leon over gaat nemen. Een echte ‘Bouten’ herken je aan de details, zoals de neus. En aan de ogen. Maurice zette een heuse eigen ogenlijn op.

Interview: Maarten van der Belt – WMH 23 – 2014
‘Laat in het begin je buks thuis.’ Dat is het de beste tip van Maarten van der Belt aan een beginnend natuurfotograaf. ‘Maar doe net alsof je wel met de buks jaagt.’ Van der Belt fotografeert niet alleen de natuur, maar wil ook de jacht zelf vastleggen.

Verslag: Damwildring Kottenforst in NL – WMH 23 – 2014
De Duitse zwartwildexpert Norbert Happ is ook lid van de Damwildring Kottenforst. De groep maakte onder begeleiding van Jaap Krul een wandeling door het Deelerwoud waar 12 jaar niet gejaagd was. Rik Schoon verzorgde een indrukwekkende presentatie.

Interview: Cees van Geel – WMH 22 – 2013
Cees van Geel is gepensioneerd, maar nog steeds hevig gepassioneerd. Als jachtopzichter strijdt tegen stroperij, ‘ Om stropers te vangen, moet je net even wat meer geduld hebben dan zij. Je moet net wat slimmer zijn en je moet hun hele trukendoos kennen.’

Interview: Bart Castelein – WMH 21 -2013
Hij is faunabeheerder en -toezichthouder, jachtopzichter en boswachter. En hij is zweethondenman want hij is nazoeker in hart en nieren. Misschien is Bart Castelein wel de beste van Nederland. Het wild, aangereden of aangeschoten, moet gevonden worden.

Interview: Roelof Hemmen – WMH 20 – 2013
Presentator van tv (RTL4) en radio (BNR Nieuwsradio) Roelof Hemmen: ‘Om dichter bij de natuur te staan, besloot ik jager te worden.’ en ‘Laat zien wat je doet. Ik bedoel daarmee dat je niet heimelijk je passie bedrijft. Vertel dat je jaagt en waarom.’

Boekbespreking: Hege und Bejagung des Schwarzwildes, Norbert Happ – WMH 20 – 2013
Zwartwildexpert Norbert Happ gaat in op de twee belangrijkste aspecten van het zwartwild. Als eerste het wildbeheer. Happ is aanhanger van het Lünenburger-beheermodel. Als twee gaat het over de tactiek on wilde zwijnen te bejagen.

Interview: Herman ter Weele – WMH 19 – 2013
De zelfslachtende slager Herman ter Weele is jager en brandweerman bij het vrijwillige Brandweerkorps in Oene. Door het verkrijgen van de EG-erkenning voor het slachten van wild nam het verwerken van wild een grote vlucht.

Interview: Rik Schoon – WMH 18 – 2013
Rik Schoon (1962) weet alles van damherten. Misschien is hij wel dé expert in Nederland. Over damherten en faunabeheer in de Amsterdamse Waterleiding Duinen, over ganzen zonder stress in een vangkraal en over broodjagen.

Interview: Kurt Alexander Michael – WMH 17 – 2013
Kurt Alexander Michael is president van het Landesjagdverband van Rheinland-Pfalz. Hij is tevens vicepresident van het landelijke Deutscher Jagdschutzverband. ‘De jager kan steeds minder goed het ‘waarom’ van de jacht uit kan leggen’.

Interview: Henk Kleinjan en Marcel Witjes – WMH 16 – 2012
De meutemannen Henk Kleinjan en Marcel Witjes gaan met hun honden, een meute van vooral Duitse jachtterriërs, in het seizoen tientallen keren naar Duitsland om te ondersteunen bij drijfjachten. Zowel mannen als honden moeten in topconditie zijn.

Interview: Maarten van Hattem – WMH 15 – 2012
‘De wapensmeden van destijds wilden het perfecte zwaard maken: hard én buigzaam. Hardheid houdt de scherpte vast en buigzaamheid zorgt dat de hardheid niet leidt tot breuk.’ Maarten van Hattem (1978) is zo’n smid. Een smid met een geheim.

Zwartwild legende Norbert Happ (2018†)
Zwartwild legende Norbert Happ (2018†)

Interview: Jeroen Bennema – WMH 14 – 2012
In gesprek met taxidermist (preparateur) Jeroen Bennema over de kunst van het opzetten. Hij noemt zichzelf trouwens opzetter of opstopper. Hij wil van een dood iets weer wat ‘levends’ maken. Zijn kunststukjes gaan de hele wereld over.

Interview: Norbert Happ – WMH 13 – 2012
Norbert Happ (2018†) is Duitslands bekendste expert op het gebied van wilde zwijnen. Uitspraken van Happ: ‘Door de jacht is de mens mens geworden’, ‘Willen beheren verplicht tot jagen’ en ‘Wilde zwijnen moet je bejagen als een wolf’.

Interview: Michaël Bolle – WMH 12 – 2012
Jachtondernemer en fanatiek jager Michaël Bolle is eigenaar van jachtwinkel Hemker & Bekking: In ruim 20 jaar tijd zijn we uitgegroeid tot een sterke en grote speler op de markt voor kleding en accessoires voor de jager en buitenmens.’

Interview: Rob Borst – WMH 11 – 2012
Rob Borst (1970) werkt als senior-adviseur natuurwetgeving en faunabeheer bij IPC Groene Ruimte op Schaarsbergen, bij Arnhem. Sinds het verschijnen van zijn boek Het Edelhert (2010) staat Rob Borst definitief op de kaart als grofwildautoriteit.

Interview: Max Hunt – WMH 10 – 2011
In gesprek met Europa’s bekendste boogjager Hauke Bruhn, aka Max Hunt. ‘Als we meer naar ons instinct zouden luisteren, zouden we betere jagers zijn: Think primitive! Je moet de natuur begrijpen om op 7 meter een reebok te kunnen schieten’.

Interview: Connie de Jong – WMH 9 – 2011
De jacht is een uit de hand gelopen hobby, en De Jong wil al jagend zo dicht mogelijk bij de natuur staan. Zijn grootste uitdaging is om de Capra World Slam Super 30 behalen. ‘Jagen is stinken en kapot gaan.’


Gerelateerde artikelen

Print Friendly, PDF & Email